www.flipsenfruit.nl

Home




Ons bedrijf

Introductie
Ons bedrijf, namelijk Flipsen-Fruit bestaat nu al zo'n 57 jaar. Het is begonnen met dhr. C. Flipsen. Inmiddels overgenomen door Jos Flipsen en Nicoline Krimpenfort.
Eerst teelden we bijna alleen appels, inmiddels ook peren.
15 Jaar geleden zijn we begonnen met sierteeltprodukten waaronder ook Buxusplanten.
De teelt van appels (en ook van peren) is zeer arbeidsintensief . In de fruitteelt is namelijk lang niet alles gemechaniseerd (denk aan het plukken van fruit). Het is eigenlijk nog een ambachtelijk vak, maar dan in een modern jasje gestoken.

Een fruitteler heeft een erg afwisselend beroep. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste bezigheden die op ons bedrijf door het jaar heen worden uitgevoerd.



Plukken plukken.jpg

Vanaf circa half augustus tot half oktober vindt ieder jaar weer 'de pluk' plaats. Regen of zonneschijn, dag in dag uit staan de plukkers van 's ochtends vroeg tot een uur of vier klaar om onze overheerlijke appels en peren te plukken.










Koelen/opslaan
Nadat de appels geplukt zijn kunnen ze verkocht of opgeslagen worden. Er zijn verschillende redenen waarom men kan kiezen voor opslaan dan wel direct verkopen. Wanneer een appel wordt opgeslagen gebeurd dit voor de korte termijn in een mechanische koelcel waar alleen de temperatuur verlaagd is tot ongeveer 1 graad. Het voordeel van deze cel is dat je er tussendoor in kan. Wanneer men appels voor langere tijd wil bewaren, bv. tot volgend voorjaar omdat er dan meer vraag wordt verwacht, gebruikt men meestal een ULO cel. Behalve de temperatuur , gaat in deze cel ook het zuurstofgehalte naar beneden. Dit om het rijpingsproces van de appel te vertragen. Daarom mogen deze cellen ook tussendoor niet geopend worden,want dan komt er zuurstof bij.


Sorteren
verspreid over de winter en voorjaar word het fruitdan gesorteerd en verkocht . Wanneer u denkt dat uw appeltje uit dewinkel rechtstreeks van de boom komt heeft u het mis. Een bepaalt percentage valt zowiezo af, ivm schilbeschadiging, rot, ziekte, vervorming etc. Daarnaast worden de appels op grootte gesorteerd. Zo komt gemiddeld maat 70-85mm in de winkel terecht, maar ook appels met een grotere of kleinere maat komen voor, deze worden dan op een lopende band d.m.v. verschil in gewicht van elkaar gescheiden.

Snoeien
In de winter wordt het dan tijd om te gaan snoeien. Wanneer dit is gebeurt liggen alle paden vol met takken en kan je je er haast geen weg door banen, het is ieder jaar weer duidelijk wanneer er gesnoeid is.
Met het snoeien probeert men het evenwicht tussen 'groei en vruchtbaarheid' van de boom te bewaren en een open en kleine boom te houden waar het zonlicht goed in kan komen .


Dunnen
Misschien wel een van de mooiste periodes van het jaar is de bloei.Gelijk na de bloei hangen de kleine vruchtjes al aan de bomen Wanneer er echter te veel aan een boom hangen, moet de boom zijn energie over zo veel vruchten verdelen dat de ze te klein blijven en er ook te weinig bloemknoppen voor volgend jaar gemaakt worden. Daarom halen wij een deel van de vruchten (dan nog vruchtjes) eruit zodat de overgebleven vruchten mooi kunnen uitgroeien.


Nachtvorstwering

bevoren_knop.jpg
Rond april en mei is er vaak nachtvorst. Om te voorkomen dat de knoppen of bloemen bevriezen beregenen wij s nachts daartegen. Dit houdt in dat de fruitteler wanneer het 's nachts wanneer het dreigt te gaan vriezen zijn bed uit gaat om de beregeningsinstallatie aan te zetten. De fruitbomen worden dan met water besproeit, zodat het water en niet de knop bevriest. Wanneer je 's ochtends op tijd wakker bent na zo een nacht kijk je uit op een bevroren sprookje.


Rooien/planten
Een appelboom gaat ongeveer 12 jaar mee. Een perenboom ongeveer 30 jaar. Het ene appelras wordt populairder het andere neemt in gebruik af. Denk hierbij aan Elstar wat nu veel wordt gegeten en aan Cox welke daalt in populariteit.
Een fruitteler moet nadenken over de toekomst, wanneer moeten mijn bomen vervangen worden, wil ik hetzelfde ras terugplanten, een bestaand bekend ras nemen, misschien een ras in opkomst (denk aan Junami) gaan proberen of laat ik mijn bomen nog een jaartje staan.
Eenmaal gekozen voor een nieuw ras moeten de oude bomen eruit. Dit gebeurt nadat de bomen zijn geoogst. Eerst worden de appelbomen tot de stam teruggesnoeid, waarna de stam met wortel en al wordt getrokken. Appel en perenhout kan goed dienst doen als openhaardhout. Er zijn dan ook altijd genoeg mensen te vinden die willen rooien.


Ziektebestrtijding
Wij werken als het kan met selectieve insectenbestrijding. Met behulp van lokstoffen die dezelfde geur als de vrouwelijke fruitmot uitzendt, uitzendt, wordt verhinderd dat de mannetjes de vrouwtjes kunnen vinden en bevruchten .En tegen spint zetten we roofmijten in. Hierdoor hoeven wij hier geen chemische bestrijdingsmiddelen voor te gebruiken.


overview_bmgrd_rgn.jpg

Ons bedrijf

Actualiteit

Foto's

Producten

Gastenboek

Openingstijden

Nevenactiviteiten

Aanbiedingen

Recepten

Links

Contact